+381-60-132-3-476 reservations@harmonyapartmani.com

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle

Muzej-Nikole-Tesle-14

            Muzej Nikole Tesle, tog slavnog sprskog naučnika, specijalan je ne samo po tome kome je posvećen, već je sve u vezi njega jedinstveno, neobično i lepo. Sama zgrada muzeja, nadasve je interesantna i veoma lepa; u pitanju je jedna rezidencijalna vila izgrađena davne 1929. godine. Arhitekta koji je projektaovao ovu vilu, bio je u svoje vreme veoma slavan, u pitanju je Dragiša Brašovan. Ta zgrada je godinama imala drugačije namene, te je tek 1952. U njoj osnovan Muzej Nikole Tesle koji i dan danas postoji. Muzej je od velikog značaja za celu našu zemlju, jer se u njemu nalazi najviše predmeta i dokumenata koji su pripadali ili imali veze sa ovim našim slavnim naučnikom; to je ujedno i jedini muzej u svetu koji čuva njegovu originalnu i ličnu zaostavštinu; pa se tako u njemu nalazi:

–          Više od 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata;

–          Više od 1.500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja;

–          Više od 1..000 planova i crteža;

–          Više od 2000 knjiga i časopisa;

–          Više od 16. 000 originalnih dokumenata;

Sve što bi mlade naučnike i istraživače moglo zanimati da nauče o Tesli i njegovim otkrićima, nalazi se u ovom muzeju; zbog toga Muzej Nikole Tesle ima važnu obrazovnu i podsticajnu ulogu u daljem razvoju nauke i tehologije među omladinom. No, hajde da kažemo par reči više o naučniku i istraživaču, o čoveku kojem je muzej posvećen – Nikoli Tesli.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856.godine u mestu koji nosi ime Smiljan; bio je to prostor  nekadašnje Austrije, a danas ta teritorija pripada Republici Hrvatskoj. Svoje osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Austriji, dok fakultet završava u Pragu.  Njegova najznačajnija otkrića tiču se obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije, polifazne naizmenične struje i generatora. Generator struje visoke frekvencije koji je on konstruisao najpoznatiji je pod imenom „Teslin transformator“ ili jednostavnije –  „Teslin kalem“. Jedno vreme je živeo u Parizu, pa zatim u Strazburu, da bi se 1884.godine preselio na sasvim drugi kontinent – u Sjedinjene Američke države. Tamo je ostao i radio sve do kraja svog života; međutim zahvaljujući svojim izumima i otkrićima, stekao je slavu za života pa je tako često putovao širom sveta, drežći ozbiljna, stručna predavanja. Jednom prilikom posetio je i Beograd, bilo je to davne 1892.godine. Njegova otkrića bili su samo začetak i prva smernica za razvoj nekih mašina koje su danas tako normalne, kao što je npr. radio. Posebno je interesantan podatak da je Tesla jedan od prvih naučnika u Americi koji je uspeo da dobije rendgenske snimke kostiju, i koji je prvi pokazao štetnost rendgenskih zraka na ljudski organizam prilikom čestih i dugih zračenja. Ovaj veliki naučnik, zahvaljujući kojem, svi mi imamo struju u svojim domovima, tokom svoje karijere patentirao je čak oko 250 izuma.

Poseta ovom naučnom muzeju, sigurno neće biti dosadna, a možda će čak, neke mlađe, među Vama, inspirisati da se i sami bave naukom.