+381-60-132-3-476 reservations@harmonyapartmani.com

Avalski toranj

Avalski toranj

1

Poput prave evropske metropole, kao i većina modernih gradova, Beograd nema mnogo prirodnih lepota kojima se može pohvaliti. Pod tim prirodnim lepotama, mislimo isključivo na planine, jer rekama se može pohvaliti, ali i brojnim uređenim parkovima. Dakle, za sve avanaturiste i planinare koji vole da, čim ustanu ujutru, prvo vide planinu, u Beogradu je to nemoguće. Ipak, on zato nudi bezbroj drugih povoljnosti i mogućnosti kao i svaki savremeni centar; takođe na nekih 15-ak kilometara južno od Beograda, nalazi se jedna planina. Da, iako ima svega 511 metara nadmorske visine, Avalu ipak svrstavaju u planine. U zavisnosti od kondicije Vi ćete je zvati ili isto tako – planinom, ili brdom. Ipak i ovo brdašce ima svoje lepote, svoje atrakcije i čudesa. Npr. na njoj je prvi put pronađen jedan mineral, koji je tako, prirodno, po njoj dobio ime, u pitanju je mineral Avalit. Veliki deo Avale zakonom je zaštićen i na njemu raste preko 600 različitih biljnih vrsta.

Ipak, jednu od najvećih atrakcija na Avali predstavlja čuveni Avalski televizijski toranj, ili kako ga Beograđani radije zovu, samo – Avalski toranj. Ova građevina ima svoju burnu istoriju kao i većina u našoj zemlji, pa je tako bio srušen i obnovljen. No, krenimo redom… prvo projetkovanje ovog tornja, rađeno je od 1959. do 1960. godine, a izvođenje radova je trajalo pune tri godine od 1961. do 1964. Prvi put je zvanično pušten u rad 1965.godine. Avalski toranj je bio zaista jedno pravo građevinsko čudo; sa svojih 202,87 metara visine, na nižem vrhu ovog brdašca, mogao se uočiti i sa zavidne distance. Međutim, nije avalski toranj bio interesantan samo zbog svoje visine, već zbog specifične arhitekture; bio je to jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični troguao koji je na simboličan način predstavljao stari srpski tronožac za sedenje. Njegova telekomunikaciona uloga nije bila od velikog značaja, već je pre svega bio u pitanju jedan atraktivni turistički objekat, zanimljive arhitekture i velikih dimenzija, jedan prepoznatljiv simbol Beograda.

Međutim tog kobnog  29. aprila 1999.godine, tokom bombardovanja od strane NATO-a, on je srušen. Zanimljiv je podatak, da je Avalski toranj, sve do rušenja „bliznakinja“ 11.septembra 2001.godine bio najviši srušeni obejkat na celom svetu.  Sredstva za obnovu tornja su počela brzo da se prikupljaju, jer su građani Beograda bili veoma vezani za ovaj njegov simbol; međutim do početka obnove se čekalo skoro 8 godina, i ona je najzad počela u februaru 2007.godine. Obnovljeni toranj je svečano otvoren za posetioce 2010. godine.

Toranj poseduje dva lifta koja Vas penju u te visine, do prelepog restorana koji se nalazi na visini od 119 metara. Osim u restoranu, u Avalskom tornju možete uživati i na prelepom vidikovcu, terasi koja se nalazi na 204 metara, i sa koje se pruža nestvarno lep pogled na celu Šumadiju. Iako je Avalski toranj glavna atrakcija na Avali koja svakodnevno privuče veliki broj posetilaca, kako stranaca tako i domaćih ljudi, u okolini ima još divnih atrakcija koje bi valjalo posetiti. Jedna od njih je i čuveni Spomenik neznanom junaku, a nedaleko od njega i Spomenik ruskim veteranima.

Ukoliko Vas tokom boravka u Beogradu bude mamio svež vazduh i ukoliko ste željni jednog lepog pogleda sa visine, onda je Avala sa Avalskim tornjem savršen izbor za Vas.