+381-60-132-3-476 reservations@harmonyapartmani.com

Beogradska tvrdjava

Ukoliko biste upitali one stare, rođene Beograđane – koji im je deo njihovog rodnog grada omiljeni, najdraži, koji im se najviše uvukao pod kožu i koji bi im najviše nedostajao (ukoliko bi se morali trajno preseliti) – sigurni smo, da bi većina njih, bez ikakvog dvoumljenja, rekla – Kalemegdan. Kao da je u ovoj, samo jednoj reči, jednom imenu, značajnom pojmu, opisana sva lepota i sav duh Beograda i njegovih stanovnika. U pitanju je jedino mesto na kojem jednako vremena provode i one mlađe generacije i one starije; postoji nešto u duhu Kalemegdana, ove Beogradske tvrđave, što privlači ljude različitih dobi, zanimanja i interesovanja. Izgleda je istina – da pravim vrednostima ne može odoleti nijedan ljudski duh.

Ta čuvena Beogradska tvrđava, i odavno prepoznatljiv simbol Beograda nalazi se na grebenu iznad ušća Save u Dunav. Za izgradnju utvrđenja u 2. veku odabrano je baš ovo mesto, zbog velikog strateškog značaja. Isprva je tu podignut rimski kastrum, kao stalni vojni logor IV Flavijeve legije. Nakon što je srušeno od strane Gota i huna, utvrđenje ponovo obnovljeno u prvim decenijam 6. veka.  I tako je ovaj veliki kompleks odmbrambenog karaktera kroz svoju dugu istoriju (od 2. pa sve do 18. veka) više puta bio razaran i obnavljan. Upravo zbog tako burne istorije, Kalemegdanom vlada neki neverovatni duh u koji se ne zaljubljuju samo rođeni beograđani već i svi stranci koji ga samo jednom posete.

            Ime „Kalemegdan“ poteklo je od turskih reči „kale“ i „megdan“; ova prva reč znači grad, a ova druga polje, što bi u nekom slobodnom, sklopljenom, prevodu bilo – „gradsko polje“. Međutim bolji opis za to šta je Kalemegdan turcima značio daje drugo ime kojim su ga oni često nazivali – „Fićir—bajir“; a, to znači – „breg za razmišljanje“. Čini se da je i dan danas, u ovom 21-om veku, za mnoge Kalemegdan jedan breg za razmišljanje, jedno utočište od buke i gužve, jedno od retkih mesta u Beogradu na kojima vlada takav mir da se mogu čuti sopstvene misli. Šalu na stranu, ali kada samo jednom budete prošetali celim Kalemegdanom imaćete priliku da vidite penizonere koji igraju tu čuvenu misaonu igru – šah, one koji čitaju knjige, ili one koji uživaju u šetnji sa unucima, zatim ljubitelje životinja kako istrčavaju svoje pitome ljubimce, videćete zaljubljene parove kako se ljube, poput kakvih srećnih golbučića koji takođe guguču na sve strane, videćete i ona tužna lica koja sede usamljena pokušavajući da nađu rešenje za svoju muku… videćete različite živote na svakom koraku.

Najznačajniji objekti koji se nalaze na ovom magičnom bregu za razmišljanje, koje biste svakako trebalo posetiti, su: Prirodnjački muzej, Vojni muzej sa impozantnom stalnom postavkom ( od koje je jedan deo napolju uvek dostupan svim posetiocima), Sahat kula, Umetnički Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, ostaci zamka despota Stefana Lazarevića, svetski poznati simbol Beograda – spomenik „Pobednik“, Crkva Ružica, Kapela Svete Petke, Rimski bunar, Damad-Ali Pašino turbe (manji mauzolej), Vidin kapija, Mračna kapija, Kapija Karla VI, Ostaci Mitropolitskog dvora, Barutana (Veliki barutni magacin ukopavan od 1718. do 1720.), Kula Nebojša, Beogradski Zoološki vrt… Na simboličan način Kalemegdan kao celina predstavlja jedan muzej istorije Beograda, koji je danas i omiljeno mesto za organizovanje mnogih umetničkih festivala, nastupa, muzičkih koncerata, sportskih manifestacija i takmičenja…