+381-60-132-3-476 reservations@harmonyapartmani.com

Beogradski Zoološki vrt – „Vrt dobre nade“

Beogradski Zoološki vrt – „Vrt dobre nade“

Dobrodošli u jedan od najlepših kutaka na Kalemegdanu, dobrodošli u Beogradski Zoološki vrt. Svi istinski ljubitelji životinja  i prirode uopšte, sigurno neće propustiti priliku da posete ovaj Beogradski kutak, ovaj dom za mnoge divlje i domaće životinjske vrste. Beogradski Zoološki vrt je izgrađen davne 1936.godine; osnovan od strane tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Među prvim životinjama koje su svoj život morale da prilagode u novom zatvorenom prostoru bilo je dosta divljih vrsta, kao što su: vukovi, lavovi, beli i mrki medvedi, makaki majmuni, antilope, leopardi ali i nešto manje opasne i nama poznatije – rode, zatim papagaji, jeleni, srne, pelikani, sove, fazani i paunovi. Dakle, već od samog osnivanja Beogradski Zoološki vrt je težio ka tome da prikupi što više interesantnih životinjskih vrsta, kako bi našim ljudima omogućio da takve zveri vide uživo i bezbedno.

Međutim, burna istorija naše zemlje, nije dozvolila ni da ova ustanova bude na svom mestu, netaknuta od početka njenog osnivanja do današnjih dana; naime, tokom Drugog svetskog rata Zoološki vrt, je čak dva puta bombardovan, i nažalost većina životinja je tako i stradala. Međutim, radom i trudom nadleženih i svih novih zaposlenih, ulaganjem od strane grada, Zoološki vrt se počeo ponovo obnavljati; nove životinjske vrste su pristizale, Zoološki vrt se poput feniksa digao iz pepela. Ipak, smatra se da je za najveći razvoj Zoološkog vrta, zaslužan sadašnji (doživotni) direktor, Vuk Bojović, koji je tu poziciju preuzeo davne 1986.godine.

Interesantan je podatak, da je ta strašna bombardovanja preživeo jedan stanovnik, koji je i dan danas vitalan, i možete ga videti, ukoliko se odlučite posetiti ovu ustanovu; u pitanju je jedan prelepi aligator koji nosi ime Muja. Nemojte se razočarati ukoliko on ne bude ni mrdnuo, ni trepnuo koliko god ga Vi dugo posmatrali, ovaj najstariji stanovnik Beogradskog Zoološkog vrta pomera se jedino kada jede, i kada ga iz unutrašnjeg kaveza prebacuju u spoljašnji; ipak, trebalo bi da baš imate sreće da se u trenutku kada se Muja pomera nađete pokraj njegovog kaveza. Bez obzira na njegovo mirovanje, sigurni smo da će Vam sama Mujina pojava biti posve interesantna.

Danas, u Vrtu dobre nade, živi zaista nebrojeno mnogo životinjskih vrsta; toliko mnogo da se razmatra opcija da se ceo Zoološki vrt prebaci na neku drugu, veću lokaciju, koja će moći svim životinjama da pruži neophodan prostor. Ukoliko se to desi, životinje će biti srećnije, ali će Kalemegdan ostati bez svog značajnog dela. Bilo, kako bilo, to je još uvek samo opcija o kojoj se priča, sigurni smo da ako i do toga dođe, da će ostaviti bar jedan deo životinja ovde, kao manji ogranak glavnog Zoološkog vrta. Uostalom, Vrt dobre nade je još uvek tu, na Kalemegdanu… stoga, obiđite ga i uživajte u tim savršenstvima prirode, u tačkama leoprada, grivi i rici lavova, u kasu elegantnih konja, u skakanju i akrobacijama majmuna, u šarama geparda koje po svojoj neobičnosti nalikuju na suze, u geganju nilskih konja na suvom, ali i u njihovoj brzini i spretnosti kada su u vodi, u mladunčadima svih ovih vrsta koja su smeštena u posebnom delu vrta koji nosi ime „Bebi zoo“…