+381-60-132-3-476 reservations@harmonyapartmani.com

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save

Ne morate biti nikakav istinski vernik da bi Vam lepota ove građevina ukrala srce; sama njena arhitektura dovoljna je da Vam oduzme dah, a ukoliko pritom jeste naklonjeni bilo kojoj religiji, tim bolje, jer će Vam zbog toga ovaj veliki Hram, sigurno dotaći dušu. Istina je da svaka građevina zanosne arhitekture na svoj umetnički način dotiče ljude, međutim kada je u pitanju jedna verska ustanova, onda je cela priča još lepša, a utisak koji ostavlja na druge je zantno dublji i jači. Zbog svega toga je, ovo vrhunsko arhitektonsko delo i ova sveta ustanova posvećena jednom od najvećih prosvetitelja srpskog naroda, nešto čime se cela Srbija ponosi; i kao takva osim jednog verskog hrama predstavlja i jednu od najvećih turističkih atrakcija našeg glavnog grada, Beograda.

Ovaj veliki Hram, nalazi se nedaleko od našeg apartmana „Harmony“, na Vračarskom platou, u istočnom delu Svetosavskog trga,u predivnom parkiću, preko puta značajne Narodne biblioteke. Čak i ovo mesto na kojem je građen nije slučajno odabrano; naime, veruje se da je baš tu, na Vračarskom platou, davne 1594. godine Sinan Paša spalio mošti osnivača Srpske pravoslavne crkve, Svetog Save. Hram nije samo najveći sprski pravoslavni hram, već je ujedno i najveći pravoslavni hram na Balkanu, kao i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu. Svaki turistički obilazak grada Beograda, podrazumeva i posetu ovom Hramu, jer on je već odavno jedan od glavnih simbola ovoga grada, i predstavlja ustanovu od neverovatnog značaja.

Istorija Hrama

            Nije ništa neobično u našoj istoriji da mnoge lepe zamisli budu zaustavljene u samom začetku, i da se ostvare tek iz nekoliko pokušaja. Slična situacija zadesila je i izgradnju ovog božanstvenog Hrama; naime, davne 1936. na osnovu projekta dvojice arhitekata, Aleksandra Deroka i Bogdana Nestorovića, počelo  se sa njegovom gradnjom. S obzirom na to da Hram ni dan danas nije u potpunosti završen i sređen, jasno Vam je da je došlo do nekih zastoja u daljoj izgradnji. Istorijski politički događaji, Drugi svetski rat, promena vlasti, komunistički režim… sve to je uslovilo da se gradnja Hrama prekine. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka usledili su prvi značajni nastavci gradnje; pa ipak, najznčajnija godina bila je 2003. kada je u potpunosti završena izgradanja eksterijera. Sređivanje i uređenje enterijera još uvek traje; međutim, sigurni smo da Vas i ovaj „neuređeni“ enterijer neće ostaviti ravnodušnim… ipak je potrebno vreme i ogroman trud da se toliko veliki prostor oslika i ukrasi, kako dolikuje. Ono što još, na simboličan način, doprinosi lepoti ovog Hrama jeste činjenica da je finansiranje njegove izgradnje, bazirano na dobrovoljnim prilozima; dakle, njegova priča je zaista velika, on je u samom startu dotakao duše svih ljudi koji su nesebično pomogli u njegovoj gradnji, što čini da iz svakog njegovog kutka isijava upravo njihova ljubav i jačina vere.

Arhitektura Hrama

            Zahvaljujući ogromnom pozlaćenom krstu od 12m, koji se nalazi na vrhu glavne kupole, ukupna visina Hrama iznosi čak 82 metra. Četiri zvonika okolo njega dostižu visinu od 44 metara, i oni predstavljaju prepoznatljive simbole klasičnog srpsko-vizantisjkog stila. Njegove prekrasne kupole ukrašavaju blistavi pozlaćeni krstovi, kojih ukupno ima 18; u zvonicima nalazi se čak 49 zvona. Zaista je neverovatan podatak, ali u ovaj Hram može veoma komotno stati oko 10.000 vernika; i to nije sve, fascinantna horska galerija može da smesti čak 800 horista. Ovi podaci o broju posetioca koje Hram može da primi ne bi trebalo da nas čude ako uzmemo u obzir da se sâm Hram proteže na površini od 3500 m2  u prizemlju, sa dodatkom od 1500 m2 na tri galerije u prvom nivou. Posebnu atrakciju predstavlja vidikovac oko cele kupole, koji se nalazi na drugom nivou; do nje se dolazi iz galerije koja zauzima 120 m2. Spoljašnost hrama je obložena belim mermerom i granitom, a unutrašnje živopisanije u tehnici mozaika, još uvek je samo u zamisli, i čeka neophodne uslove da se sprovede u delo. Zamišljeno je i da se u glavnoj kupoli nalazi mozaik velikih razmera koji predstavlja lik Isusa Hrista Pantokratora. Ono što je još neverovatno i uveliko doprinosi značaju Hrama, jeste ono što se krije u njegovom podzemlju; naime, ispod poda sagrađena je riznica i kripta Svetog Save, zatim i grobna Crkva Svetog Kneza Lazara. To skriveno podzemlje zauzima neverovatnih 1800 m2. U okolini hrama smešten je i parohijski dom, dok se izgradnja patrijašije, takođe tek planira.

Sa svih prilaza gradu Beogradu moguće je videti ovu impozantnu i značajnu građevinu; ali, to nije samo zbog njenih velikih razmera, već i zbog toga što je sagrađena na nadmorskoj visini od 134 metara, a na 64 metara iznad nivoa naše veoma važne reke, Save. Posebno električno osvetljenje postavljeno pre nekoliko godina, omogućava da njegova lepota sija i noću. Da li je Hram lepši po dnevnoj svetlosti ili noću, dok je obasjan ovim raznobojnim svetlima refelktora, ostavićemo Vama da procenite; sigurni smo da će bilo dnevna bilo noćna šetnja do Vračarksog platoa, gde se Hram nalazi, prijati svakoj duši.