+381-60-132-3-476 reservations@harmonyapartmani.com

Kuća cveća

Kuća cveća

Nema ko ne zna, čak i među novim generacijama, ko je to bio drug Tito; bilo da se razumete ili ne u politiku, bilo da ste i Vi živeli u njegovo vreme, ili su tada živele Vaše bake i deke, jedno je sigurno – Josip Broz Tito bio je veoma uticajna ličnost u svoje vreme i doneo je mnogo promena u zemlji tokom svoje vladavine. I dan danas stariji građani pamte vreme Tita kao vreme koje je pored svih svojih teških odluka imalo i mnoštvo pozitivnih strana, pre svega bilo je to vreme kada se mnogo manje kralo, kada nije bilo potrebe zaključavati stanove, kada si mogao da zaspiš na klupi u parku i da budeš potpuno bezbedan. Da li su te pozitivne odlike bile takve, jer je i samo vreme bilo drugačije, ili je i za to u neku ruku bio odgovoran drug Tito, to i nije važno; važno je da njega povezuju kako sa dobrim vremenima tako i sa onim lošim, što samo znači da je bio vođa koji je ipak ostao upamćen. On je bio predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (ili skraćeno – SFRJ)  punih 27 godina, od 1953. do 1980. godine. To nije bila jedina njegova funkcija, titula, on je takođe bio i predsednik Komunističke partije Jugoslavije, jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, vrhovni komandant armije SFRJ, i predvodnik rata za nacionalno oslobođenje tokom Drugog svetskog rata. Za vreme života, jedan dugi period, većina ga je obožavala i veličala do nebesa, te priča o Josipu Brozu Titu živi i dan danas, a najvernije se prikazuje upravo u Kući cveća.

Kuća cveća je mauzolej, odnosno mesto počivanja Josipa Broza Tita i njegove žene Jovanke. Sagrađena je davne 1975. godine kao zimska bašta u kojoj se moglo i raditi, ali i odmarati. Ona je smeštena nedaleko od Rezidencije u kojoj su živeli, a u njoj je Tito sahranjen po sopstvenoj želji. Od kada je uređena i otvorena za turističke posete (1982. godine), pa sve do današnjih dana, Kuću cveća je posetio veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva (skoro 18 miliona). U njoj se nalazi interesantna postavka jednog dela zbirke štafeta MIJ, a mogu se videti i mnoge pisane poruke koje su se prenosile u štafetama, zatim fotografije prenošenja i sve što je u vezi štafeta danas sačuvano. Najinteresantnije su ipak, one štafete u kojima su drugu Titu prenošene rođendanske čestitke iz svih zemalja tadašnje Jugoslavije.

Posebnu pažnju privlači i jedna od novijih postavki koja nosi ime „Tito lično“, a u okviru koje su izloženi razni predmeti koje je Tito najčešće koristio. Znatiželja ljudi je velika, i s obzirom na to da je javni  politički život druga Tita poznat, onda je najveće interesovanje upravo za time – kakav je predsednik bio privatno, šta je radio u slobodno vreme i slično. Postoji pet tematskih celina na koje je izložba podeljena i oni nose sledeće nazive: Susreti, Hedonizam, Čovek sa stilom, Putovanja i Druže Tito mi ti se kunemo. Na sahrani ovog značajnog državnika prisustvovali su vladari, kraljevi, predsednici, delegati iz raznih zemalja širom sveta… među njima, bili su i Leonid Brežnjev, Margaret Tačer, Indira Gandi… dakle, svi oni su na taj način posetili Kuću Cveća, hoćete li onda i Vi?

Za dodatne informacije o Kući Cveća, izložbenim postavkama, o životu druga Tita, radnom vremenu kuće i ceni ulaznica, posetite sajt Muzeja istorije Jugoslavije: http://www.mij.rs/